Trenutno pregledavate MOJA PRIČA Iva Klarić, predsjednica Udruge Plavi cvijet iz Slavonskog Broda

MOJA PRIČA Iva Klarić, predsjednica Udruge Plavi cvijet iz Slavonskog Broda

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:Udruga

Budite hrabri, volite svoju djecu i ostanite dostojanstveni. A za sve ostale, ja uvijek volim reći ‘osmijeh umjesto pogleda nama puno znači’. Zato samo tražimo obilje strpljenja i puno razumijevanja, poručila je Iva Klarić

Iva Klarić

Iva Klarić glavna je koordinatorica Udruge Plavi cvijet koja okuplja roditelje i osobe s poteškoćama šireg autističnog spektra iz Slavonskog Broda. U toj ulozi je nešto više od dvije godine tj. od samog osnutka udruge.

Nekoliko entuzijastičnih roditelja potaknutih od strane doktora Gojkovića (dječjeg psihijatra u Slavonsko-brodskoj bolnici) odlučilo je okupiti snage i zajedno pokušati pružiti sigurniju budućnost djeci. U vrijeme početka djelovanja udruge Iva je bila u osobnoj borbi za ostvarenje prava na asistenta u predškolskoj ustanovi za svoje dijete, te je imala želju okupiti sve roditelje s istom potrebom  i tako je odlučeno da krene voditi i udrugu.  Danas djeca s razvojnim teškoćama u Slavonskom Brodu imaju podršku asistenta u svim gradskim vrtićima, bila je to prva osvojena ‘medalja’ ove udruge.

– Udruga broji nešto više od stotinu članova. Mi, kao udruga, trudimo se konstantno pružati korisne usluge za našu djecu i korisnike. Trenutno provodimo projekt ‘Igraj se sa mnom’, u vlastitom aranžmanu. Ovaj projekt se provodi kroz subotnje igraonice za djecu koju vode educirani terapeuti. Projekt je zamišljen kao korisno utrošeno vrijeme za našu djecu i trenutak odmora za naše roditelje. Unazad godinu dana u ovaj projekt su se uključili učenici srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu kao volonteri.

Također provodimo projekt širenja svijesti o poremećaju iz spektra autizma pod pokroviteljstvom grada Slavonskog Broda. U sklopu ovog projekta održan je Tjedan svjesnosti o autizmu te uskoro planiramo i edukativne radionice koje će se održavati u osnovnim školama Slavonskog Broda. Uz to, uskoro krećemo se rehabilitacijskim radionicama koje ćemo provoditi u suradnji s udrugom Točkica a pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije – započinje Iva i kaže kako joj je kao predsjednici najveći izazov vrijeme s obzirom na to da je i sama majka djeteta s poremećajem iz spektra autizma.

– Moj sin je još uvijek u predškolskoj ustanovi i moje obaveze prema njemu su goleme što onemogućuju moje ulaganje vremena u bilo što drugo, ali za ovakve stvari se

Iva Klarić

uvijek nađe vremena; ako ništa drugo radimo po noći. Kada vidite koliko su se roditelji ojačali od postojanja udruge, koliko se druže međusobno, uživaju, koliko su djeca zadovoljna ne možete odustati. Dakako, uvijek postoje i dodatni problemi; slabo razumijevanje okoline i sustava, nedostatak sredstava, loša informiranosti i povezanost i slično – istaknula je Iva.

– Udruga ovakvog profila je trebala postojati u našoj županiji prije 20 godina, no nažalost to nije tako. Problemi s kojima se suočavaju naši roditelji i djeca su specifični i u tome leži potreba za osnivanjem zasebne udruge. Naša djeca su osobe s invaliditetom i naše potrebe su specifične. Ako ćemo krenuti nabrajati probleme imat ćemo veliki popis. Što se tiče predškolskih sustava, situacija u našem gradu se je dosta promijenila od kada naša djeca imaju podršku asistenata. Direktan upis u vrtić je našoj djeci zakonom propisan i to pravo se u našem gradu poštuje. No, problema ima.

Prvo i osnovno je nedovoljna stručna služba, prevelik broj djece u skupinama, a premalo odgajatelja i vječiti problem neobrazovanosti odgojitelja za rad s našom djecom. Na slične probleme nailazimo i u školama, s tim da i upis djece u redovne oblike obrazovanja prolazi uz mnogo problema. Nažalost, zbog manjka znanja i želje, našoj djeci se često ne omogućuje upisivanje u redovne oblike obrazovanja nego ih se odmah usmjerava prema školi za djecu s posebnim obrazovnim potrebama.

Da se razumijemo, mi smo uvjerenja da je škola za djecu s posebnim obrazovnim potrebama u našem gradu neophodna i zajedno sa stručnim kadrom škole borimo se za novu ‘Milan Amruš’ školu, ali djeci se treba pružiti prilika integracije u jedan od redovnih oblika obrazovanja; pogotovo djeci čije mogućnosti pružaju priliku napretka u takvom vidu obrazovanja. Nažalost, pri upisu u osnovnu školu roditelji nailaze na mnoge probleme. Nadalje, veliki problem u našem gradu je zbrinjavanje odraslih osoba s dijagnozom poremećaja iz spektra autizma. Naime, u našoj županiji ne postoji ustanova koja adekvatno zbrinjava osobe s ovom dijagnozom.

Također, već godinu dana borimo se uspostavljanje adekvatne dentalne skrbi za našu djecu u našem gradu i nadamo se da će ovaj napor uskoro uroditi plodom jer naša djeca u velikim bolovima čekaju  i po mjesec ili dva dentalnu skrb u većim gradovima Lijepe naše – navodi predsjednica Klarić.

Ova udruga  ima velike planove za nadolazeće godine.

– Prvi i osnovni problem koji želimo sljedeći rješavati je pružanje besplatnih terapijskih usluga za našu djecu. Naime, djeci  su potrebne redovne terapije (od minimalno pet puta tjedno) te si mnogi roditelji ne mogu priuštiti redovne odlaske raznim terapeutima. Iz toga razloga, udruga planira pružati besplatne terapijske usluge svojim članovima. Također bi voljeli osnovati dnevni boravak za naše korisnike, te uspostaviti terapijske postupke koji do sada nisu bili dostupni u našem gradu. Nadalje, u procesu smo pisanja projekta s kojim ćemo potaknuti aktivno sudjelovanje očeva u rehabilitaciji djece; ovo će biti projekt s dva cilja; rehabilitacija korisnika i jačanje obitelji pogotovo uloge očeva u rehabilitaciji – otkrila je Iva.

– Voljela  bih potaknuti sve koji imaju za to potrebu da se jave u udrugu, naša vrata su im širom otvorena. Ja znam koliko je težak put do prihvaćanja, no nevjerojatne se stvari dogode kada dobijete podršku osoba koje prolaze slično. Iz osobnog iskustva znam koliko su teški počeci, koliko umora, preispitivanja, neznanja, straha i krivnje se u roditelju javlja. No, pravilna podrška zaista čini čuda (iako se u početku to tako ne čini). Budite hrabri, volite svoju djecu i ostanite dostojanstveni. A za sve ostale, ja uvijek volim reći ‘osmijeh umjesto pogleda nama puno znači’. Zato samo tražimo obilje strpljenja i puno razumijevanja – poručila je Iva za kraj.

https://www.in-portal.hr/in-portal-news/in-mreza/25364/moja-pria-iva-klaric-predsjednica-udruge-plavi-cvijet-iz-slavonskog-broda